Круглий стіл «Проблеми меморіалізації Голокосту на Миколаївщині»

    З нагоди відзначення 75-ї річниці визволення Південно-Західної України від німецько-фашистських окупантів 22 вересня 2019 року в селах Виноградний Сад та Богданівка Миколаївської області відбувся масштабний міжнародний захід вшанування пам’яті жертв Другої світової війни «Полегла Трансністрія». До проведення долучилися студенти 214-ї академічної групи історичного факультету Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського разом з куратором Ласінською М. Ю.

     Фіналом заходу стало засідання круглого столу «Проблеми меморіалізації Голокосту на Миколаївщині», участь в якому прийняли: представники єврейських організацій з України та США; представники державних органів управління різних рівнів (голови райдержадміністрацій, представники міської та обласної державної адміністрації Миколаївщини та Одещини, народний депутат Верховної ради України та ін.); науковці (доктор історичних наук Левченко Л. Л. (Державний архів Миколаївської області), кандидат історичних наук Щукін В. В., доктор історичних наук Рижева Н.О. (Миколаївський національний університет), кандидат історичних наук Ласінська М. Ю. (Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського), кандидат історичних наук Сугацька Н. В. (Миколаївський інститут права Національного університету «Одеська юридична академія»)); дирекція та вчителі Богданівської ЗОШ І-ІІІ ступеню Миколаївської області; представники ЗМІ.

     Захід організовано та проведено на базі Богданівської загальноосвітньої школи, за участі студентів та учнів шкіл, адже, саме молодому поколінню належить зберігати пам’ять про минуле української землі. Усі проблемні запитання, поставлені в ході роботи круглого столу, підлягали жвавому обговоренню та дискусіям. Захід спрямований на формування в молоді відчуття національної гідності та культури історичної пам’яті. За результатами роботи круглого столу було прийнято резолюцію, котра містить цілу низку рекомендацій по дослідженню і збереженню пам’ятного місця загибелі 72 тисяч (згідно румунських архівів) євреїв та по його меморіалізації.

     Окрім засідання круглого столу учасники зустрічі прийняли участь у пам’ятних церемоніях, покладення квітів до могили воїнів-визволителів (с. Виноградний Сад) та до меморіалу жертв Голокосту (с. Богданівка). Катастрофа єврейського народу об’єднала представників різних національностей та конфесій, держав і континентів, широких верств громадськості, продемонструвавши єдність народів, що проживають в багатонаціональній Україні. Ініціатором заходу стали: Мітя Биков – один з 127 бранців Богданівського гетто, яким вдалося вижити та єврейські організації України і світу (Миколаївське товариство єврейської культури (голова Рискер П. Г.), ГО “Миколаївська обласна єврейська громада” (голова Гольденберг М. Д. та ін.). Особлива роль в збереженні пам’яті про загиблих в Богданівському яру належить директору Богданівської ЗОШ О. В. Поспєлову та громаді с. Богданівки, котрі багато років зберігають і доглядають меморіал, демонструючи єдність єврейського і українського народів.

Please follow and like us: