ІІ науково-практична гуманітарна конференція «Розстріляне відродження: національний героїзм чи тоталітарне знищення української інтелігенції?»

24 жовтня 2017 р. на базі Баштанської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 1 (м. Баштанка) відбулася ІІ науково-практична гуманітарна конференція «Розстріляне відродження: національний героїзм чи тоталітарне знищення української інтелігенції?». Захід відбувся за підтримки відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Баштанської міської ради. На заході були присутні: завідувач методичного кабінету відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Баштанської міської ради Т. В. Гриненко, вчителі історії Л. О. Рясик, І. О. Лободовська та літератури Баштанської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 1, доценти кафедри історії, етнології та археології Навчально-наукового інститут історії, політології та права МНУ імені В. О. Сухомлинського Ю. І. Гузенко, А. А. Погорєлов, Л. М. Хрящевська та магістри І. Захарченко та О. Лосяк.

Під час роботи конференції були заслухані наукові дослідження шкільної секції МАН «Історія» та «Українська література», а саме: «Правові аспекти періоду розстріляного відродження в Україні» (Ільчук Вадим, 11-А клас); «Розстріляне відродження в світлі тоталітарних режимів 30-х рр.» (Костюк Юлія, 10-А клас); «Розстріляне відродження в контексті епохи» Сахарчук Анастасія (11-А клас); «Новела «Я (Романтика)». Проблема добра і зла в житті та в душі людини, внутрішнього роздвоєння людини між гуманізмом та обов’язком» (Дуб’яга Катерина, 11-Б клас); «Аналіз позицій П. Тичини «Одчиняйте двері…» та Є. Плужника «Мовчи! Я знаю…» (Токар Катерина, 11-Б клас).

Після прослуховування доповідей працювала експертна площадка з викладачами МНУ імені В. О. Сухомлинського Ю. І. Гузенком, А. А. Погорєловим, Л. М. Хрящевською, під час якої учні задавали питання з різних аспектів проблеми, що розглядалася. Доцент А. А. Погорєлов розкрив особливості воєнно-комуністичного наступу 30-х років на Миколаївщині та розповів про розсекречені архіви КДБ; доцент Л. М. Хрящевська повідомила про особливості підготовки Й. Сталіним тотального знищення української інтелігенції та української нації; доцент Ю. І. Гузенко розповів про головні риси радянського тоталітаризму та його відміни від нацистського, який панував в цей час в Німеччині.

Наприкінці заходу викладачі університету вручили учням, які готували доповіді, грамоти за активну участь у конференції.

Завершилася конференція підведенням підсумків.

Please follow and like us: