Науково-практична конференція «Українська демократична революція 1917 – 1921 рр.: історичні наративи».

Масштабний захід для учнів і вчителів шкіл міста Миколаєва та області в рамках профорієнтаційної роботи організували викладачі кафедри історії Навчально-наукового інституту історії, політології та права МНУ імені В. О. Сухомлинського.

Так, 24 листопада 2017 р. в Миколаївському юридичному ліцеї Миколаївської міської ради Миколаївської області розпочала роботу регіональна науково-практична конференція «Українська демократична революція 1917 – 1921 рр.: історичні наративи».

Її організаторами виступили:

  • Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського,
  • Миколаївський юридичний ліцей,
  • Науково-методичний центр управління освіти Миколаївської міської ради,
  • Навчально-науковий гуманітарний інститут національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова,
  • Державний архів Миколаївської області,
  • Миколаївська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Гмирьова
  • Науково-педагогічна бібліотека м. Миколаєва.

В роботі конференції взяли участь понад 50 дослідників, учителів і учнів шкіл, викладачів і студентів вищих навчальних закладів м. Миколаєва та регіону. Засідання проводилися в пленарному режимі і в секціях, крім того пройшов круглий стіл за участю вчителів шкіл м Миколаєва та Миколаївської області.

Діапазон тем включив в себе: історію революційних подій в Україні в 1917 – 1921 рр.; Миколаївщина в роки Української національно-демократичної революції 1917 – 1921 рр.; українська армія періоду революції 1917 – 1921 рр.

Особливу увагу учасники конференції приділили проблемі персоналізації історії. Були представлені фундаментальні доповіді в області дослідження раніше невідомих біографічних даних про видатних революційних діячів Півдня України, які зробили значний внесок у розвиток міста Миколаєва, в тому числі. Пріоритетною ж темою нинішньої конференції стала багатогранність історії революційних подій, сучасні підходи до її вивчення і викладання, приурочена до 100-річчя Української національно-демократичної революції 1917 – 1921 рр. Відкрила конференцію методист науково-методичного центру управління освіти Миколаївської міської ради Майборода Лариса Миколаївна. Слова вітання промовила директор Миколаївського юридичного ліцею Миколаївської міської ради Миколаївської області Парамонова Тамара Володимирівна і доктор історичних наук, професор кафедри історії Навчально-наукового інституту історії, політології та права Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Пархоменко Владислав Анатолійович.

Представлені доповіді супроводжувалися активним обговоренням і науковими дискусіями. Широкий спектр тем, що піднімалися в ході роботи конференції та рівень і глибина їх розробки, демонструють значне зростання дослідницького інтересу вчених до різних питань історії революційних подій 1917 – 1921 рр. в Україні.

Можливість використання матеріалів конференції в процесі викладання та методичної роботи вчителів сприяє поширенню її результатів серед учнів середніх і студентів вищих навчальних закладів м. Миколаєва та Миколаївської області, а так само всіх тих, хто цікавиться актуальними проблемами вивчення історії Української національно-демократичної революції 1917 – 1921 рр.

Учасники конференції, також, могли ознайомитися з тематичною книжковою виставкою «Це нашої історії сторінки: Українська революція 1917 – 1921 рр.», укомплектованої матеріалами фондів Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки імені О. Гмирьова, необхідними для подальшого просування досліджень і викладання важливих й цікавих тем історії революційних рухів 1917 – 1921 рр. в Україні.

Дуже вдячні всім учасниками та співорганізаторам за надзвичайно плідну співпрацю!

Please follow and like us: