День пам’яті жертв голодоморів

Щорічно, кожної четвертої суботи листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв голодоморів. В цьому році роковини припадають на 24 листопада 2018 р. Протягом тижня науково-освітні та культурні установи міста проводили заходи по вшануванню пам’яті загиблих від голодоморів мешканців Радянської України. Одними з основних питань круглих столів, виставок і конференцій стала проблема використання терміну «голодомор» не лише в зв’язку з трагічними подіями геноциду українського народу 1921-1922 рр., 1932-1933 рр., але й при визначенні явищ штучно створеного голоду 1927-1928 рр. і 1946-1947 рр.

 

Студенти історичного факультету та викладачі кафедри історії Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського приймали активну участь в організації і проведенні заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів. Так, 20 листопада 2018 р. на базі Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки розпочала роботу виставка інформаційно-просвітницьких стендів «Україна 1932-1933. Геноцид голодом», наданих Українським інститутом національної пам’яті до 85-тих роковин Голодомору 1932-1933 рр. У відкритті виставки приймали участь студенти-магістранти V та VІІ курсів, спеціалізацій «Середня освіта (Історія)», «Етнологія» і викладачі кафедри історії, історії та археології, філософії Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського (Погорєлов А.А., Ласінська М.Ю., Куриленко Т.В., Шпачинський І.Л.). Ґрунтовні наукові коментарі до виставки надавав кандидат історичних наук, доцент Анатолій Анатолійович Погорєлов, який протягом тривалого часу займається вивченням даної проблеми.

23 листопада 2018 року на базі Миколаївської ЗОШ № 19 доктором історичних наук, професором кафедри історії Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського Миколою Миколайовичем Зеркалем було організовано та проведено спільну виїзну конференцію до Дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. В заході прийняли участь вчителі та учні Миколаївської ЗОШ № 19, студенти історичного факультету та викладачі кафедри історії Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського (Баковецька О.О., Ласінська М.Ю., Маринченко Г.М.).

В приміщенні Державного архіву Миколаївської області 23 листопада 2018 р. відбувся круглий стіл «Голодомор 1932/1933 рр. на Миколаївщині: погляд з ХХІ століття», організований Миколаївською обласною державною адміністрацією, Державним архівом Миколаївської області, Науково-методичним центром управління освіти Миколаївської міської ради. Захід проведено для вчителів загальноосвітніх закладів м. Миколаєва. В ході пленарного засідання були представлені виступи науково-педагогічної громади міста: Л. Левченко, М. Майбороди, І. Ніколаєва, В. Погромського, О. Гайдай, Є. Горбурова, О. Серединського. Під час проведення круглого столу демонструвалися документи з фондів та наукові видання з зібрання бібліотеки Державного архіву Миколаївської області, котрі проілюстрували жахливі події голодоморів на Миколаївщині. До президії круглого столу були, також, запрошені викладачі кафедри історії Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського: Баковецька О.О., Ласінська М.Ю., Маринченко Г.М.

Please follow and like us: