Міжнародний семінар в Мюнхені на тему “Як викладати історію України в Німеччині, Польщі та інших країнах Європейського Союзу? Нові транснаціональні перспективи викладання історії в школі”

Від 17 до 18 листопада 2023 р. Український вільний університет організовує разом з Центром історичних досліджень в Берліні Польської академії наук, Інститутом освітніх медіа ім. Лейбніца та Центром польських та українських студій Віадріна при Європейському університеті Віадріна у Франкфурті-на-Одері міжнародний семінар в Мюнхені на тему “Як викладати історію України в Німеччині, Польщі та інших країнах Європейського Союзу? Нові транснаціональні перспективи викладання історії в школі“.

Захід відбудеться за підтримки Фонду польсько-німецької співпраці.

Нинішня повномасштабна війна росії проти України спричинила масову еміграцію українських школярів, зокрема, до Польщі та Німеччини, що також створює виклики для шкільної історичної освіти. Це ставить питання про те, як викладати українську історію в країнах Європейського Союзу. У 2022 році Центр історичних досліджень Берліна разом з групою українських та німецьких істориків, політологів та германістів, пов’язаних з громадською організацією “Freundschaft kennt keine Grenzen”, приступили до роботи над польсько-німецькою серією підручників “Європа. Наша історія”.

Основна мета семінару – обговорити додаткові матеріали, які ми готуємо для викладання історії України в ширшому контексті німецької, польської та європейської історії.

Війна, розв’язана російською федерацією проти України, та переговори про членство України в ЄС також спонукають нас розглянути можливості створення проекту, спрямованого на розробку більш широких матеріалів для викладання історії України та їх використання у шкільній практиці як в Україні, так і в країнах ЄС.

До участі у дводенному семінарі запрошуються вчителі історії з України, Німеччини та Польщі, студенти старших курсів педагогічних факультетів, викладачі історії та науковці, які беруть участь у різних транснаціональних проектах з розробки навчальних матеріалів з історії.

Захід проходитиме українською, польською та німецькою мовами з синхронним перекладом.

Частина з презентаціями та панельна дискусія будуть також доступні онлайн через ZOOM.

Робота в групах на тему: “Як викладати в Німеччині та Польщі про Голодомор?” відбуватиметься на місці, і лише її результати будуть представлені онлайн через ZOOM.

Дата і місце проведення: 17-18.11.2023, Український вільний університет у Мюнхені. Am Münchner Tor 1, 5 OG, 80805 München.

Посилання для реєстрації і участі онлайн:

Програма семінару:

DE. Ankündigung zum Seminar auf Deutsch:
PL. Ogłoszenie o Warsztatach w języku polskim:

Please follow and like us: