Круглий стіл «Станко В.Н. та первісна археологія Північного Причорномор’я»

22 лютого 2019 року на базі Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського було проведено круглий стіл «Станко В.Н. та первісна археологія Північного Причорномор’я», присвячений вшануванню пам’яті видатного археолога, етнолога професора Станко В.Н. (19.02.1937 – 16.02.2008 рр.). Організаторами заходу виступили Миколаївський національний університет імені В.О. Сухомлинського, Миколаївський обласний краєзнавчий музей, Національна спілка краєзнавців України, Одеський археологічний музей НАН України.
Засідання відбувалось у пленарному режимі. Модерувала круглий стіл – декан історичного факультету МНУ імені В.О. Сухомлинського, доктор філософії О.В. Господаренко Вітання учасникам проголосили Р.В. Дінжос  – проректор з науково-педагогічної роботи МНУ імені В.О. Сухомлинського та І.А. Бондаренко – начальник відділу охорони культурної спадщини управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради. Під час робочого засідання круглого столу були заслухані доповіді К.В.Горбенко, М.Ю.Ласінської, Н.М.Гаркуши, О.М.Колот, В.І.Гамзи, О.О.Атанасова, О.І.Смирнова.  Виступи супроводжувалися жвавим обговоренням. У рамках проведеного заходу увагу було приділено одразу кільком проблемам, в тому числі виявленню нових відомостей про життя та діяльність доктора історичних наук, професора Володимира Никифоровича Станко ; необхідності активізації наукових досліджень в галузі регіональної археології та етнології; питанням історії та історіографії археології Північного Причорномор’я; вивченню болгарської історії і культури в Північному Причорномор’ї в контексті розвитку регіональної етнології в Україні та особистого внеску в нього професора В.Н. Станко. Своїми спогадами про всесвітньо відомого вченого поділились присутні в залі учні, колеги, та близькі друзі В.Н. Станко.
Учасниками круглого столу було запропоновано:
–          надалі проводити на регулярній основі тематичні заходи присвячені вшануванню пам’яті В.Н. Станко та інших видатних дослідників в галузі археології і етнології;
–          завершити і видати одну з останніх неопублікованих робіт В.Н. Станко та авторського колективу науковців МНУ імені В.О. Сухомлинського;
–          створити ініціативну групу зі студентів та викладачів історичного факультету МНУ імені В.О. Сухомлинського для охорони та збереження поховання В.Н. Станко.

Please follow and like us: