«Ми не маємо право не піднімати гендерні питання і замовчувати їх…»

Стан та перспективи розвитку гендерного питання в освіті аналізували 25-27 лютого учасники Всеукраїнського науково-практичного семінару «Інноваційні підходи ВНЗ у впровадженні гендерної рівності: в навчанні, дослідженнях, просвіті громади» в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Від Миколаївського університету імені В. О. Сухомлинського в заході взяла участь к. політ. н., доцент кафедри політології Ворчакова І. Є.
В рамках семінару говорили про підходи впровадження гендерної рівності у навчанні, дослідженнях та просвіті громадян. Зокрема, спростували деякі стереотипи, як що філологія – це дівчачий факультет. Порахувавши, натомість, скільки жінок очолюють кафедри та деканати. Активно обговорювали роль сім’ї у світлі освітньої політики та діяльності вищих навчальних закладів. Втім, найбільш актуальним стало обговорення ролі жінки у врегулюванні військового конфлікту. «Ще три роки тому – сказала координатор Всеукраїнської мережі осередків гендерної освіти вищих навчальних закладів, Юлія Савельєва, – ми і гадки не мали, що з’явиться новий напрямок у гендерній політиці – Жінка і війна». Тепер представниць слабкої статі, які беруть участь у врегулюванні конфлікту в Україні називають невидимим батальйоном, адже досвід жінок в українській армії здебільшого малопомітний, як для громадськості, так і для законодавства. Однак, це питання має велике значення.
Йшлося на семінарі і про інші напрямки гендерного виховання. Здебільшого воно здійснюється під впливом родини, освіти, засобів масової інформації, релігії, мистецтва, мови, правової та державної політики. Відкритим залишилось питання чому і як навчати. Сьогоднішні студенти – це завтрашні політики, лідери і викладачі. Вони мають вже під час свого навчання проходити спеціальні програми, або курси, які давали б їм гендерну компетенцію.
Сьогодні багато політологів, психологів, істориків звертають увагу на те, що гендерний дисбаланс є каталізатором цієї проблеми в усьому світі. Це – глобальна проблема, яку треба вирішувати на самому високому рівні.
Партнерами проведення семінару виступили фонд імені Фрідріха Еберта з Німеччини та Всеукраїнська мережа Осередків Гендерної Освіти. Його представники власне і працюють заради того, щоб подолати стереотипи, які все ще присутні в освіті. Якщо ми говоримо про європеїзацію, важливу для України, то звичайно, впровадження гендерної рівності є дуже важливим питанням. Оскільки без неї неможливо забезпечити демократичні процеси.

Please follow and like us: