«Деякі новітні доктрини юриспруденції в контексті становлення правової держави (з нагоди двадцятиріччя Конституції України та двадцятиріччя незалежності української держави)»

24 травня 2016 р. з професорсько-викладацьким та студентським складом факультету іноземної філології Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського був проведений Круглий стіл за темою «Деякі новітні доктрини юриспруденції в контексті становлення правової держави (з нагоди двадцятиріччя Конституції України та двадцятиріччя незалежності української держави)».
З розширеною доповіддю виступив доктор юридичних наук професор завідувач кафедри правознавства Навчально-наукового інституту історії, політології та права Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Олександр Анатолійович Кириченко, який зупинився на найбільш важливих новітніх доктринах юриспруденції у контексті розбудови незалежної суверенної демократичної соціальної правової держави.
У цьому аспекті найбільшу зацікавленість викликали положення новітньої доктрини трирівневого механізму передачі (безпосередньої, представницької, делегованої) влади від виборців суб’єктам владних повноважень, новітньої доктрини демоскратичного, квазідемоскратичного та демонкратичного політичного режиму, а також новітньої доктрини відміни чи зміни нелегітимних рішень і правових актів та припинення чи призупинення нелегітимних діянь суб’єктів владних повноважень.
Показовою з точки зору демонстрації сутності чинної практики здійснення вітчизняної делегованої влади виявилося обґрунтування у доповіді нелегітимності низки новітніх вимог щодо претендентів на вчене звання доцента чи професора, у тому числі й знання англійської мови рівня В2, що пропонувалося замінити на розробку та впровадження Національної програми з вивчення англійської мови рівня не нижче В2, починаючи з першого класу загальноосвітньої школи і поширення вже вимог зі знання англійської мови на такому рівні у відповідності із вимогами ч. 3 ст. 22 Конституції України лише на тих осіб, які ще тільки підуть у перший клас загальноосвітньої школи з 01 вересня 2016 р. чи хоча б на тих осіб, які з вказаної дати лише поступлять на перший курс вищого навчального закладу, або у будь-якому випадку на тих осіб, які тільки будуть призначені на посаду доцента чи професора після вступу цих вимог у силу, тобто після 14 січня 2016 р.
Логічним завершенням розширеної доповіді А. О. Кириченка була й презентація основних положень новітньої мовної доктрини, яка передбачає повернення мові її базисного призначення – бути засобом спілкування людей між собою, у зв’язку з чим вона має набути й двох базисних властивостей – бути одномовним у світі та бути настільки простим, щоб кожна людина при наймі із середнім інтелектом та із середньою освітою могла оволодіти цим засобом в досконалості і. якщо мова для цієї людини не є додатковим захопленням, більш до цього питання не повертатися і займатися тими сторонами суспільного корисного суспільного життя, які цю людину найбільше до себе привертають.
З повною версією розширеної доповіді О. А. Кириченка можна ознайомитися за посиланням.

Please follow and like us: