Кириченко О. А. “Можливості розвитку правового статусу учнівської молоді міжнародний і національний аспекти”

07.02.2016 р. з нагоди п’ятдесятиріччя Міжнародних пактів з прав людини з учнями 11 класів Миколаївського муніципального колегіуму імені В. Д. Чайки відбувся Круглий стіл на тему «Можливості розвитку правового статусу учнівської молоді: міжнародний і національний аспекти».

З відповідною основною доповіддю виступив доктор юридичних наук, професор, завідуючий кафедрою правознавства Навчально-наукового інституту історії, політології і права Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Кириченко Олександр Анатолійович.

Фотосесія до круглого столу (3)

Особливу зацікавленість учасників круглого столу викликали положення доповіді щодо значення Загальної декларації прав людини, Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, Міжнародного  пакту про економічні, соціальні і культурні права, Декларації прав дитини, Конвенції про права дитини , Конституції України та Закону України «Про охорону дитинства» як основи міжнародного і національного правового статусу учнівської молоді .

Фотосесія до круглого столу

Жвавий інтерес проявили учасники круглого столу до новітньої доктрини правового статусу соціосуб’єктів (фізичних та юридичних осіб, держави, міждержавних утворень) взагалі та учнівської молоді зокрема, визначення новітнє розуміння понять права, свобод,, обов’язків та інтересів як базисних категорій даного правового статусу, коли право в такому розумінні має означати можливість соціосуб’єкта скористатися певним позитивним результатом суспільного розвитку, а легалізація права на певний негативний результат суспільного розвитку можливий лише тоді, коли буде прийняти та реально реалізовуватися Національна програма з викорінення чи при наймі максимально можливої мінімізації  цього негативного результату. У даному аспекті також привабило учасників круглого столу й положення про те, що межею правомірної  реалізації правового статусу соціосуб’єкта є початок порушення правового статусу іншого соціосуб’єкта, коли можлива лише короткочасна конкуренція двох правомірних правових статусів двох соціосубєктів.

Завідуючий кафедрою етнології та спеціальних історичних дисциплін Навчально-наукового інституту історії, політології і права Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського Зеркаль Микола Миколайович висвітлив можливості учнівської молоді отримати якісну вищу освіту у Миколаївському національному університеті імені В. О. Сухомлинського.

Із повною версією даної доповіді можна ознайомитися за посиланням:

http://librarymnu.kl.com.ua/prac_vycl.html <Інститут історії та права> <№ 155>

Please follow and like us: