«Пам’ять про Другу світову війну в Україні та Німеччині»

Степанова Вікторія Олександрівна, студентка-магістр 714 групи, Інституту історії, політології та права Миколаївського національного університету імені В. О. Сухомлинського, з 27 по 31 жовтня взяла участь у семінарі Німецько-української комісії істориків для молодих науковців «Пам’ять про Другу світову війну в Україні та Німеччині».

Німецько-українська комісія істориків (НУКІ) розпочала свою роботу в лютому 2015 року. Вона спрямовує свої зусилля на створення інституційного зв’язку між німецькою та українською історіографією та сприяє поширенню знань про німецьку та українську історію в обох країнах. Керівник Німецько-української комісії істориків проф. др. Мартін Шульце Весель (Мюнхенський університет Людвіґа-Максіміліана/Маґістерська школа зі східно- та південноєвропейських студій).

Робота НУКІ зосереджена на таких основних напрямках і темах німецької, української та німецько-української історії: Перша та Друга світові війни в Німеччині та в Україні, німецька окупаційна політика, Голокост, повоєнний період німецької та української історії, Голодомор, примирення розділеної нації.

Семінар відбувся під керівництвом доктора історичних наук професора Поліни Барвінської (Одеський національний університет, Україна) та приват-доцента доктора Кая Штруве (Університет Галле, Німеччина) та координатора Німецько-Української Комісії Істориків Катериною Кудін. Загалом приймало 14 доповідачів в семінарі. Група учасників складалася з рівної кількості представників з Німеччини та України. Захід проводився німецькою та українською мовами з перекладом.

Семінар проводився у співпраці з Одеським національним університетом імені І. І. Мечникова у місті Одеса. У програмі семінару було передбачено два основних пункти. По-перше, під час семінару українські і німецькі учасники представляли  власні дослідження та обговорювали їх з іншими учасниками та експертами. Це були проекти дисертацій або магістерські роботи, в яких розглядаються різні аспекти історії Другої світової війни в Україні або Німеччині, пов’язані з історією пам’яті. По-друге, під час семінару група дослідників відвідала місця пам’яті періоду Другої світової війни в Одесі, де був поглиблений аналіз різних проблем історії пам’яті та сучасної культури пам’яті на прикладі цих місць та велися активні  дискусії на місцях з відповідальними особами.

Семінар був цікавим та захоплюючим. Вікторія була дуже задоволена, оскільки крім, наукового семінару, де вони дискутували на різні теми, в них була цікава програма заходів під час цих днів.

%d1%8b%d0%b2%d0%b0%d0%b2

%d1%84%d1%8b%d0%b2%d0%b0%d1%8b%d1%84%d0%b0

27 жовтня  відбулася зустріч з директором Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрієм Андрійовичем Когутом. Він надав інформацію про процес розсекречення архівних документів репресивних органів СРСР, які зберігаються у Галузевому державному архіві Служби безпеки України.

%d0%b2%d1%8b%d0%b2

28 жовтня Вікторія разом з науковою групою були на Екскурсії в Музеї «Холокоста – жертв фашизма».

%d1%8b%d0%b2%d0%b0%d0%b2%d1%8b

В той же день вона відвідала Меморіальний комплекс пам’яті жертв Голокосту.

%d1%8b%d0%b0%d1%84%d0%b2

%d0%b0%d0%b2%d1%8b%d1%8b%d1%83%d1%83

%d0%bf%d0%ba%d1%83%d0%be%d0%bd%d0%b5

 

 

29 жовтня Вікторія відвідала експозицію «Одеса i край у Вeликій Вітчізняній війні 1941-1945 років» в Одеському історично-краєзнавчему музеї.

%d1%80%d0%bd%d0%ba%d0%bd%d0%b2%d0%b5

%d0%b5%d1%8b%d0%ba%d1%86%d1%80%d1%80%d0%bd

Також, цього дня відбулася Екскурсія до Меморіалу героїчної оборони Одеси 411-ої берегової батареї, розповідає Вікторія.

%d1%84%d0%b0%d1%8b%d0%b2%d0%bf%d1%83%d1%8b%d0%b5

%d0%b2%d1%8b%d0%bf%d0%b0%d0%bf

%d0%be%d0%bb%d1%88%d0%bd

30 жовтня студентка разом з іншими дослідниками відвідала Держархів Одеської області, де вони переглянули фонди архіву пов’язаних з історією Другої світової війни.

%d0%b0%d0%be%d0%b5%d0%b0%d0%ba

Робота у секціях під керівництвом відомих вчених, спілкування із зацікавленими іноземними студентами дозволила отримати відповідні знання, поглибити співпрацю між українською та німецькою молоддю.

Вікторія дуже задоволена участю у семінарі Німецько-української комісії істориків для молодих науковців «Пам’ять про Другу світову війну в Україні та Німеччині». Висловлює подяку своєму науковому керівнику, який керує  написанням теми дослідження студентки, та запропонував взяти участь у даному семінарі – доктору філософії в галузі гуманітарних наук зі спеціальності 032 Історія та археологія Погорєлову Анатолію Анатолійовичу. Степанова Вікторія висловлює вдячність за надану  можливість взяти участь у семінарі  – доктору історичних наук,  професору Поліни Барвінської (Одеський національний університет, Україна) та приват-доценту доктору Каю Штруве (Університет Галле, Німеччина) та координатору Німецько-Української Комісії Істориків Катерині Кудін.

Please follow and like us: